МЕСЕЦ У КОМЕ ЈЕ МАТЕМАТИКА КРУЖИЛА СРБИЈОМ

У Београду се завршио „Мај месец математике“, манифестација коју су ове године, од 29. априла до 29. маја, по други пут организовали Центар за промоцију науке и Математички институт Српске академије наука и уметности. У организацији су учествовала два покровитеља, 23 партнера, 10 спонзора и 15 медисјких партнера. Драгоцен допринос успеху манифестације дало је и 350 ангажованих волонтера.

120.000 ПОСЕТИЛАЦА

Изложбу у Галерији НАМА у старој Робној кући Београд у Кнез Михаиловој улици, као и бројна дешавања у 20 градова широм Србије, посетило је преко 120.000 грађана.

350 ВОЛОНТЕРА

У организацији су учествовала два покровитеља, 23 партнера, 10 спонзора и 15 медијских партнера. Драгоцен допринос успеху манифестације дало је и 350 ангажованих волонтера.

СЕДАМ ТРИБИНА

У Галерији НАМА одржано је седам трибина. Неке од тема биле су биоетика, дигитализација, геномика ума, Леонардо да Винчи, календари…

25 ИНТЕРАКТИВНИХ ЕКСПОНАТА

На централној изложби у Галерији НАМА могло се видети више од 25 интерактивних експоната који су млађој и старијој публици математику представили на забаван начин.

40 МЕДИЈА, 160 ОБЈАВА

О изложби ”Мај месец математике” писало је преко четрдесет медија, а објављено и емитовано је око 160 чланака и репортажа.

ЛЕОНАРДОВИ ПОЛИЕДРИ

Посебно место на изложби „Мај месец математике“ у Галерији НАМА у старој Робној кући Београд заузeли су Леонардови полиедри, геометријска тела конструисана по математичким скицама Леонарда да Винчија.

ЦЕНТРАЛНА ИЗЛОЖБА У ГАЛЕРИЈИ НАМА

Највећу пажњу посетилаца привукла је централна интерактивна изложба која је сваког дана током маја, од раног јутра до касне вечери, била отворена у Галерији Робне куће Београд, у Кнез Михаиловој 5 у Београду.

ГОСТИ МАНИФЕСТАЦИЈЕ: СЕДРИК ВИЛАНИ

Један од гостију манифестације био је и Седрик Вилани, један од најпознатији математичара данашњице и добитник Филдсове медаље. Он је представио своју књигу „Жива теорема“ у издању ЦПН-а.

ГОСТИ МАНИФЕСТАЦИЈЕ: АЛЕСАНДРО ВЕЦОЗИ

Београд je посетио Алесандро Вецози, професор на Универзитету у Фиренци и директор Музеа идеале Леонардо да Винчи, који се сматра jедним од наjвећих експерата за дело Леонарда да Винчиjа.

ГОСТИ МАНИФЕСТАЦИЈЕ: ЏОН ХЕРИС И ЏУЛИЈАН САВУЛЕСКУ

На трибини „Да ли побољшавати људе лековима“ учествовала су два водећа, међусобно супротстављена ауторитета у овој области: Џон Херис и Џулијан Савулеску.

Почиње месец математике

Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ по други пут покрећу националну научнопопуларну манифестацију „Мај месец математике“, која ће трајати од 29. априла до 29. маја 2013.

Гости

Седрик Вилани (1973)

Математичар Седрик Вилани ( Cédric Villani) jе модерни jунак Р епублике Француске. Као jедан од наjталентованиjих математичара данас, Вилани се ухватио у коштац са наjтежим проблемима у областима диференциjалних jедначина и математичке физике. За своjе резултате jе 2010. добио Филдс ову медаљу, наjвеће признање коjе математичар може да добиjе, а додељуjе се сваке четврте године. Захваљуjући подршци Француског института, Вилани jе први актуелни носилац Филдсове медаље коjи jе посетио Србиjу. У оквиру „Маjа месеца математике”, ЦПН и МИ САНУ су обjавили њег ову књигу „Жива теорема”, коjа jе међу Французима изазвала велик о интересовање.

Алесандро Вецози (1950)

Италиjански сликар Алесандро Вецози (Alessandro Vezzosi), професор на Универзитету у Фиренци и директор Музеа идеале Леонардо да Винчи, сматра се jедним од наjвећих ек сперата за дело Леонарда да Винчиjа. Учествовао jе у припреми монографиjе Винчи, живот и слике Леонарда. Захваљујући сарадњи са професором Вецозијем, Недељко Аџић, српски дизајнер који живи и ради у Ит алији, направио је око 40 полиедара према оригиналним нацртима из књиге O божанској пропорцији, коjи ће бити изложени на овогодишњем „Маjу месецу математике”.

30 дана

Манифестација је током протеклих 30 дана, од 27. априла до 28. маја, обухватила целу Србију.

20 градова

Мај месец математике је у сарадњи са локалним партнерима организован у више од 20 градова Републике Србије. Најзапаженије изложбе, радионице и други програми приређени су у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Ваљеву, Лесковцу, Чачку, Краљеву, Новом Пазару, Панчеву, Лозници, Пожаревцу, али и у бројним другим градовима и мањим местима.

12 локација у Београду

Уз централну изложбу, значајну пажњу је изазвала и улична изложба Imaginary, али и бројни други програми који су се одвијали и у Галерији науке и технике САНУ-а, у Југословенској кинотеци, Педагошком музеју, али и на другим локацијама – укупно на дванаест места у граду.

100.000 посетилаца у Београду

Само у Београду, разноврсне програме у оквиру ове манифестације посетило је више од 100.000 људи.

65.000 посетилаца Велике изложбе

Централна поставка, Велика математичка изложба „Рачунам на математику“, одржана у Галерији Робне куће Београд, изазвала је велику пажњу јавности. Према процени ЦПН-а, само ову изложбу је посетило више од 65.000 грађана.

100 радионица за децу

Током маја 2012, више од 2500 деце је учествовало у 100 радионица које је ЦПН организовао на тему математике.

100 школских посета

Велику математичку изложбу је организовано посетило више од 100 основних и средњих школа из Београда, али и других делова Србије.

40 јавних предавања

У оквиру програма предавања у Мају месецу математике учествовало је више од 45 предавача који су одржали 40 предавања.

110 волонтера

Непроцењив допринос на Великој математичкој изложби у Београду дало је 110 волонтера, као и велики број ентузијаста који су подржали многобројне програме током Маја месеца математике.

120 новинара

Манифестацију је медијски пратило више од 120 новинара, који су у штампи објавили више од 140 текстова о Мају месецу математике, као и више од 50 радио и телевизијских прилога.

Подршка САНУ

Покровитељ манифестације Мај месец математике, академик Никола Хајдин, председник САНУ, говори на свечаном отварању 27. априла.

Филмски програм

Математички филмски маратон у Југословенској кинотеци

Џиновска столица

Уживајте у другачијој перспективи коју ћете добити седећи на џиновској столици.

Танграм

Играјте игру која је била једна од великих страсти Наполеона Бонапарте и Едгара Алана Поа.

Пут по Србији

Како се теорија графова скрива иза мапе градова Србије?

Филмови

 • ПОНЕДЕЉАК

  19h TED Talks

  • Жан-Баптист Мишел: Математика историjе
  • Маркус де Сутој: Симетрија, загонетка стварности
  • Конрад Волфрам: Учење деце стварне математике с рачуналима
  • Џефри Вест: Изненађуjућа математика градова и корпорациjа
 • УТОРАК

  17h TED Talks (Реприза)

  19h Селекциjа са Math Festivalа

 • СРЕДА

  17h Селекциjа са Math Festivalа (Реприза)

  19h Селекциjа кратких филмова

  • Патак Дача у свету математике, анимирани
  • 3×3, Нуњо Роха
  • The Power of X, Pi
  • Рачуница љубави, Ден Клифтон
  • Players, Пилви Такала
 • ЧЕТВРТАК*

  17h Селекција кратких филмова (Реприза)

  19h Discovery, образовни документарци

  • 09. мај: Вероватноћа
  • 16. мај: Статистика
  • 23. мај: Алгебра: односи и пропорциjе
  • 30. мај: Геометриjа
 • ПЕТАК*

  17h Discovery, образовни документарци (Реприза)

  20h Образовни документарци Из живота математичара

 • СУБОТА / НЕДЕЉА

  12 – 19h Реприза филмова приказаних током целе недеље

*Сваког четвртка и петка нови филм

Такмичење без стреса

Ученици ће се пред публиком такмичити у решавању мултимедијално представљених задатака.