Мај месец математике

Колико стане у милион?

Kада бисмо избројали милион просечних мрава и измерили их, вага би нам показала 300 грама

Милион je толико велик број да би нам била потребна 23 дана да пребројимо све бројеве између један и и 1 000 000. Милион секунди траје 11 дана, 13 сати и 46 минута. Милион минута је заправо 1 годину и 329 дана, а милион сати је 114 година. Mилион дана jе читавих 2738 година.

Ако бисмо узели милион новчића од једног динара и поређали их један до другог, тај низ би био дугачак тачно 20 километара. Ако бисмо те исте новчиће слагали један на други, добили бисмо кулу висине Златибора – око 1500 метара.

Да бисмо спаковали милион зрна пиринча, потребно нам је 20 кутија од једног литра, а  укупна маса свег пиринча износила би око 25 килограма. За паковање милион коцкица шећера било би потребно 1000 тетрапак паковања.

Kада бисмо избројали милион просечних мрава и измерили их, вага би нам показала 300 грама. Ако бисмо узели најмање мраве раднике, милион њих било би тешко свега 60 грама, а милион највећих радника било би тешко преко 2 кг (2,34 кг).

Реч „милион“ долази из италијанског језика. Настала је од латинске речи за хиљаду – mille – којој је додана ознака аугментатива, -оне, што даје реч milione. Из италијанског, реч је прешла у остале европске језике.

Експонат „Колико стане у милион“ представља цилиндар у који је постављено три милиона куглица од стиропора – на овај начин, посетиоци на опипљив начин, из нове перспективе, преиспитују свој поглед на бројеве и њихово значење.