4 у низу


Четири у низу је стратешка игра за два играча. Након што се играчи определе за боју диска, почињу наизменично да убацују дискове у колоне са циљем да један од њих први формира низ од четри са својим дисковима. Низ може бити хоризонталан, вертикалан или дијагоналан. Први играч који у томе успе је победник. Уколико се мрежа испуни дисковима и не постигне се циљ, резултат је нерешен.

Ако играч који је први на потезу постави свој диск у колону у центру, има шансе за победу на или пре 41. потеза. Игра је теоријски нерешена када први играч почиње у колонама поред центра. Почевши од четири спољне колоне, први играч омогућава другом играчу да однесе победу.


Математика, проблем решен:

У овој игри играчи имају све податке о протеклим потезима и свим потезима који су могући, а збир исхода сваког потеза је једнак нули.


Занимљивост:

Класична игра Четири у низу са 6 редова и 7 колона има 4,531,985,219,092 различите позиције.


Историја:

Ова игра је настала почетком двадесетог века, а по легенди се доводи у везу са капетаном Куком, по чему наводно води порекло и један од назива ове игре – Captain's mistress (Капетанова љубавница), с обзиром на то да је капетан проводио доста времена играјући је.